Савремени веб алати у настави

Shape Image One

Савремени веб алати у настави

Примена савремених веб алата у настави може допринети већој активности и мотивацији ученика, као и развијање њихових креативних способности. На овом семинару полазници ће научити како да користе веб алате приликом израде различитих наставних садржаја. За сваки веб алат добиће и различите примере из праксе, који пружају увид у неограничене могућности сваког савременог веб алата. Поред савремених веб алата полазнике очекује и много корисних информација о различитим интернет садржајима, сајтовима и платформама за учење, које ће омогућити још бржу и квалитетнију изради наставних материјала. Такође, употреба дигиталних наставних садржаја омогућава лакше и једноставније остваривање предвиђених исхода. У оквиру семинара биће обрађене теме о веб алатима и на који начин се користе у настави, кроз различите примере у пракси. Биће приказане платформе Genially и Wordwall, које пружају могућност израде најсавременијих дигиталних садржаја за потребе наставе, различитих квизова, игрица, видео снимака, презентација, тестова и слично. Такође, од великог значаја су и Google алати, посебно приликом израде мапа и тестова, који ће такође бити приказани у оквиру семинара. Од великог значаја за дигиталну наставу, а посебно за наставу на даљину су и платформе за учење од којих су најпознатије Microsoft Teams и Google Classroom, које ће бити детаљно представљене. У оквиру семинара биће приказана и најновија платформа за учење издавачке кућа Дата статус, под називом ”Уџбеник на клик”.

 

Циљ семинара: Јачање професионалних компетенција наставника у основним и средњим школама за коришћење савремених веб алата приликом припреме и реализације наставе.

Број учесника: 40

Трајање: Онлајн у току две недеље (10 бодова)

Више детаља погледајте у званичном Kаталогу програма стручног усавршавања

 • Аутор: Иван Цветковић, професор географије, ОШ ''Јован Аранђеловић''; Душан Ђорђевић, мастер биолог, ОШ "Јован Аранђеловић", Црвена Река
 • Kоординатор семинара: Маја Милорадовић, [email protected], 060 301 7884
 • Реализатор семинара: Иван Цветковић, професор географије, ОШ ''Јован Аранђеловић''; Душан Ђорђевић, мастер биолог, ОШ "Јован Аранђеловић", Црвена Река
 • Kаталошки број: 730
 • Приоритет: 1
 • Kомпетенције: K2
 • Бодова: 10

Date

дец 06 2022
Expired!
Category

Предавачи

 • Душан Ђорђевић
  Душан Ђорђевић
  Наставник биологије

  Душан Ђорђевић, наставник биологије у ОШ “Јован Аранђеловић“ у Црвеној Реци од 2017. године.

  Мастер студије биологије завршио је на Природно-математичком факултету у Нишу 2016. године, из области хистологије, физиологије и хематологије. Током студија учествовао је у изради научних радова и стекао праксу у примени лабораторијских метода у научним истраживањима.

  Од почетка рада у просвети био је полазник многих обука, семинара и стручних усавршавања. Добитник је награде на конкурсу ”Дигитална експедицијa” у оквиру које је креиран образовни дигитални ресурс ”Биогеографија”. Такође, координатор је Еразмусовог пројекта мобилности за стручно усавршавање у области образовања одраслих под називом ”Инклузивно образовање одраслих помоћу дигиталних алата”.

  Даљи напредак види у развијању дигиталних компетенција код младих, изради штампаних и дигиталних ресурса, уџбеника, семинара, учествовањем на међународним пројектима у циљу развоја квалитетнијег образовања ученика.

 • Иван Цветковић
  Иван Цветковић
  Наставник географије

  Иван Цветковић, наставник географије у ОШ “Јован Аранђеловић“ у Црвеној Реци од 2013. године.

  Аутор уџбеника “Географија за 5. разред основне школе“ и четири дигитална уџбеника “Географија за 5, 6, 7. и 8. разред основне школе“.

  Аутор је акредитованог семинара ”Савремени веб алати у настави”.

  На различитим конкурсима добитник неколико награда за најбоље дидактичке припреме. Прва награда на конкурсу Филозофског факултета у Нишу 2020. године, за час “Израда макете Сунчевог система“. Прва награда на Међународној смотри “Дигитални читалићи 2021.“ и “Дигитални читалићи 2022.“, за израду дигиталних часописа. Друга награда на конкурсу Филозофског факултета у Нишу 2021. године, за час “Регионална географија Европе“, тако да је и носилац Светосавске награде овог факултета. Треће награде на конкурсу “Дигитална ризница знања“, 2019. године, за час “Квиз у настави географије“. Више радова објављивао је у различитим зборницима: Дигитална ризница знања 2018. и 2019. године, Час за углед 2018. и 2020. године, Дигитални час 2018. године, Зборник радова Филозофског факултета у Нишу, Белопаланачки зборник, Просветни преглед и други.

  Од 2018. године учествује у пројекат “2000 дигиталних учионица“ и пројекату “Школа за 21. век“.

  Како је целоживотно учење и стручно усавршавање важно, наставник је био полазник различитих обука, стручних усавршавања, истраживања и трибина, међу којима се посебно издваја стручно усавршавање у Израелу, посвећено Холокаусту, у организацији међународне школе “Јад Вашем“ у Јерусалиму.

  Аутор је блога “еГеографија“, који је посвећен дигиталној настави и настави на даљину, на коме се налази преко сто дигиталних часова географије за основну школу.

  Аутор је отвореног образовног ресурса ”Биогеографија”, као победничког пројекта у оквиру Дигиталне експедиције.

  Добитник је признања за алтруизам, за допринос приликом креирања базе образовних дигиталних материјала током пандемије коју додељује Еду Балкан.

Powered by Modern Events Calendar