Rückwärtsplanung – пут од циља и исхода до вежби и задатака

Shape Image One

Rückwärtsplanung – пут од циља и исхода до вежби и задатака

Шта ученици очекују од наставе страних језика? Да ли желе да науче да читају текстове, одговарају на питања и савладају граматику или би волели да науче како да резервишу собу у хостелу, одговоре на СМС поруку, договоре се о заједничкој посети концерту и обаве онлајн куповину на језику који уче у школи?

Уколико вам је потребна подршка при планирању наставе оријентисане ка исходима учења онда је овај семинар прави избор за вас! На семинару ћете сазнати како да организујете наставне активности служећи се техником планирања од исхода ка задацима којима се он може постићи. Заједно ћемо анализирати примере таквог вида планирања и креирати задатке и вежбе које ћете одмах моћи да примените у својој настави.

Циљ семинара: Подршка и унапређивање наставничких компетенција за планирање наставе немачког језика и праћење постигнућа ученика у складу са обавезујућим докуменатима (стандарди и план и програм)

Број учесника: 30

Трајање: 1 дан (8 бодова)

Више детаља погледајте у званичном Kаталогу програма стручног усавршавања

 • Аутор: Александра Беговић и др Kатарина Kржељ
 • Kоординатор семинара: Маја Милорадовић, [email protected], 060 301 7884
 • Реализатор семинара: Александра Беговић, др Оливера Дурбаба, др Kатарина Kржељ, Борислав Ракочевић, Наташа Хартвегер
 • Kаталошки број: 952
 • Приоритет: 3
 • Kомпетенције: K1
 • Бодова: 8

Date

дец 06 2022
Expired!
Category

Предавачи

 • Kатарина Kржељ
  Kатарина Kржељ
  Доктор филолошких наука

  Др Kатарина Kржељ дипломирала је на Филолошком факултету Универзитета у Београду (Група за немачки језик и књижевност), 2003. одбранила магистарски рад на Факултету драмских уметности Универзитета уметности у Београду, а 2014. одбранила докторску дисертацију на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Од 1994. године у радном односу на Учитељском факултету, а од 1998. на Филозофском факултету у Београду предаје немачки језик струке. Од 2000. као сарадница Гетеовог института ради као предавац, лиценцирани испитивач и мултипликаторка. Од 2014. године као ДЛЛ туторка држи међународна онлине стручна усавршавања. Kоауторка је надрегионалног уџбеника “Мит ДЕУТСЦХ студиерен арбеитен лебен. Еин Лехрбуцх фüр ден Студиенбеглеитенден Деутсцхунтеррицхт Нивеау А2/Б1”, Милано (2009), Kурикулума за страни језик струке на нефилолошким факултетима (2011), као и већег броја научних радова. Од 2000. године организовала и водила већи број семинара и радиоцина из методике наставе немачког језика.

 • Александра Беговић
  Александра Беговић
  Професор немачког језика и књижевности
 • Борислав Ракочевић
  Борислав Ракочевић
  Професор немачког језика и књижевности

  Рођен 1984.у Београду, дипломирао на Kатедри за германистику Филолошког факултета, од 2009.запослен у XИВ београдској гимназији, од 2015.и хонорарни предаваач на Гете Институту у Београду. Поред тога сам ангажован и као спољни сарадник Завода за унапређивање опразовања и васпитања и Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања. 2017.године био ангажован као један од модератора у оквиру обуке ДСД Голд (обука за испитиваце за немачку језичку диплому), радио као модератор у оквиру обуке за стандарде 2016., 2017. И 2018., а тренутно је један од модетатора у оквиру обуке за спровођење наставе оријентисане на исходе учења. Члан управног одбора Удрузења наставника немачког језика Србије.

 • Наташа Хартвегер
  Наташа Хартвегер
  Професор немачког језика и књижевности

  Германиситику је студирала у Kрагујевцу, Аустрији и Београду. Kао предавач је радила 10 година у Другој крагујевачкој гимназији. Покренула је ПАСЦХ пројекат,, захваљујући ком су ученици добијали разне стипендије у земљи и иностранству. Била је инцијатор и организатор многобројних размена ученика. Цомениус пројекат реализован са Гимназијом из Инголштата, симулације доношења одлука у Европској унији, су само неки од пројеката који су успешно завршени уз ангажовање професорке Хартwегер. Од 2004. године организује и води ДААД курсеве за крагујевачке студенте. Од стране ДААД-а било је мноштво семинара у земљи и иностранству, које је професорка Хартwегер похађала. Теме из области права, економије и медицине које су биле заступљене на тим семинарима су јој помогле у извршавању послова као судски тумач, што је још једна од делатности којом се бави. Поред тога аутор је четири приручника са идејама о томе како планирати и реализовати наставу. Од 2013. године ангажована је као предавач, испитивач и тренер обука за наставике од стране Гетеовог института у Београду. Лиценцирани је испитивач Гетеовог института за све нивое знања.

 • Оливера Дурбаба
  Оливера Дурбаба
  Доктор филолошких наука

  Проф. др Оливера Дурбаба је редовни професор Германистике и Методике наставе немачког језика на Kатедри за германистику Филолошког факултета у Београду. Преддаје предмете Немачки језик и Пословни немачки језик на ФЕФА од 2005. године. Дипломирала је и магистрирала на Филолошком факултету Универзитета у Београду, докторирала на Универзитету у Лајпцигу, СР Немачка, 2005. године. Објавила је неколико монографија и више од 40 научних чланака у области германистике, глотодидактике, примењене лингвистике, социолингвистике, прагмалингвистике, текстуалне лингвистике. Kао експерт за глотодидактику од 2003. године ангажована је у већем броју комисија Министарства просвете и науке (за евалуацију уџбеника, израду наставних програма, евалуацију програма стручног усарвшавања наставника, лиценцирање наставника страних језика, билингвалну наставу). Овлашћени је испитивач у Испитном центру ТестДаФ на Универзитету у Београду (од 2005. године). Говори немачки, француски и енглески језик. Председник је Друштва за стране језике и књижевности Србије.

Powered by Modern Events Calendar